Članek

O nas

Predstavitev
Objavljeno Sep 05, 2024

Belokranjsko gobarsko društvo (BGD) je bilo ustanovljeno leta 2008 kot samostojna neprofitna javna društvena organizacija.

Združuje fizične osebe, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z nabiranjem in spoznavanjem gliv ter izobraževanjem s področja mikologije; ki jih druži ljubezen do narave in skrb za okolje.

V društvo je vključenih okrog 70 članov iz celotne Bele krajine.

check mark button Delovanje v javnem interesu

Ministrstvo za naravne vire in prostor je 9. 4. 2024 društvu podelilo »status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave«.

check mark button Izvedba GOBARSKIH VEČEROV
je strokovno najaktivnejša in najpomembnejša dejavnost društva, kjer spoznavamo ne le posamezne vrste gob in njihove habitate, pač pa tudi zakonodajne okvirje, izmenjujemo si recepte in se družimo. Dobivamo se vsak od predvidoma maja do novembra na sedežu društva, Štefanov trg 9, 8333 Semič, in sicer:

  • maj - avgust: ob 20. uri

  • september - oktober: ob 19. uri

  • november: ob 18. uri.

Dobrodošli vsi, ki vas zanima mikologija.

check mark button Večkrat letno organiziramo skupinsko nabiranje gob, ki se zaključi z determinacijo gob in družabnim srečanjem.

check mark button Vključujemo se v lokalne aktivnosti, sodelujemo pri prireditvah, organiziramo in spodbujamo prostovoljne aktivnosti za ohranjanje narave (npr. čistilne akcije, delavnice z učenci ipd).

check mark button Organiziramo strokovna predavanja in ekskurzije. Praviloma vsaj enkrat letno pripravimo razstavo gob, ki je namenjena izobraževanju širše javnosti.

check mark button S šolami in vrtci sodelujemo pri naravoslovnih dnevih, delavnicah na terenu, gozdnih igralnicah ipd.


check mark button Urejamo javni zeliščni vrt v Semiču in skrbimo za prenos znanja na širšo javnost, predvsem na otroke in mladino.

check mark button Skozi občasna vodenja, delavnice in predavanja želimo naravoslovje približati javnosti in osveščati o tem, zakaj je narava pomembna za nas, kaj nam nudi in kako moramo z njo ravnati.

check mark button Društvo je član Mikološke zveze Slovenije. V okviru zveze sodelujemo s posameznimi društvi v Sloveniji, z medsebojnimi obiski na gobarske razstave pa si izmenjujemo izkušnje, krepimo sodelovanja in pridobivamo znanja.

Gobarjenje je kot vrsta rekreacije prijetna, koristna in zdrava oblika preživljanja prostega časa v naravi. Obenem zahteva tudi skrb za okolje, saj želimo prihodnjim generacijam zapustiti čim bolj ohranjeno naravo in bogate gozdove.

right arrow Vabljeni novi člani, ki vas zanima tovrstna dejavnost.
Kontakt: tel:+386 (0) 51 328 926, e-pošta: iva.konda@siol.net

________________________________________


red exclamation markred exclamation markred exclamation mark⚠️red exclamation markred exclamation markred exclamation mark

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Belokranjsko gobarsko društvo ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe.


Namenite 1 % dohodnine BGD

Vabljeni, da se nam pridružite.

Pristopnico lahko natisnete in nam jo pošljete na naš naslov:

Belokranjsko gobarsko društvo
Štefanov trg 9
8333 Semič

#BGD #ONas