Članek
8. mednarodno srečanje gobarskih društev v Dobrovcah, 31. 8. 2024
Objavljeno Sep 01, 2024

Letos se je naše društvo prvič udeležilo mednarodnega srečanja gobarskih društev v Dobrovcah v Občini Miklavž na Dravskem polju. Prijatelji – Gobarsko društvo Novo mesto so nas prijazno povabili zraven v svoj avtobus do zapolnitve mest. In 13 naših članov je prvič šlo raziskovat Pohorje.


Organizatorji Gobarsko društvo Snežka so nas sprejeli z dobrodošlico in zajtrkom. Po pozdravnem nagovoru predsednika Alojza Jungerja je sledilo gobarjenje v bližnjih gozdovih. Vsak avtobus je dobil svojega vodiča, mi smo šli v kraj Šmartno. Skozi gozd je tekel potok in posledično zaradi večje vlage smo našli kar precej vrst gob. Ko smo se vrnili, se je začela postavljati razstava, lahko smo tudi tekmovali za najlepšo gobo.

Več determinatorjev je sodelovalo pri postavitvi bogate razstave, ki je na koncu štela okoli 260 vrst gob. Kar nekaj gob je bilo takih, ki smo jih prvič videli. mushroom »Lešnikova golobica je npr. med njimi - v Beli krajini je še nismo našli, saj raste v višje ležečih predelih, na Pohorju je pogosta«, je izpostavila naša determinatorka Sonja Proj.

Za kosilo je bil odličen pohorski lonec. Organiziran je bil tudi srečelov z zanimivimi nagradami, nekateri so zadeli vrečo krompirja. potato Dogodka so se poleg slovenskih udeležila tudi društva iz sosednjih držav.flag: Croatia flag: Serbia flag: Bosnia & Herzegovina

Tovrstna srečanja so priložnost za sklepanje poznanstev, za izmenjavo izkušenj in dobrih praks, prijetno druženje, predvsem pa za pridobivanje novih znanj.

#aktualno #BGD #dobrovce #ekskurzija #gobe #razstava #Semič #Črnomelj #Metlika #Aktualno